Fransestraat 9, 6524 HP Nijmegen, Nederland info@24bodycontrol.com

Sportprestatie

Die extra kilo’tjes er nog even af voor de zomer begint, strakker in je vel zitten, het fietsen langer vol kunnen houden, makkelijker een wandeling kunnen maken, fluitend (de lichamelijk belastende) huishoudelijke taken doorlopen en meer aandacht en focus tijdens het sporten. Of het nu gaat om het verliezen van gewicht, een toename creëren van spiermassa, spierkracht en/of het uithoudingsvermogen, het ervaren van meer energie tijdens (sport) activiteiten of een combinatie hiervan; nagenoeg allemaal hebben we tegenwoordig wel onze persoonlijke doelen en wensen op deze gebieden. We zijn ons namelijk steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl en de rol van sport en lichamelijke belasting binnen dit kader.

Om deze doelen en wensen te kunnen bereiken of om het huidige niveau te behouden moeten we ons lichaam dermate belasten zodat het niveau van de (sport) activiteit tegen de grens van het lichamelijke kunnen op dat moment aan ligt (behouden huidige niveau) of net daaroverheen (maken van progressie). Het lichaam is een intrigerend functionerend geheel dat een bijzonder grote aanpassingscapaciteit heeft. Het is prima in staat om zich aan te passen aan de toegepaste belasting en om zijn eigenschappen daarbij te versterken. Belangrijk is dat het lichaam hiertoe wel de kans krijgt. Daarbij zijn onder andere een goede nachtrust en de juiste bouwstoffen nodig. Vervolgens zal herstel, groei en prestatiebevordering optreden; de (sport) activiteit zal hierdoor de volgende keer eenvoudiger verlopen.

Om de capaciteiten van het lichaam optimaal te kunnen benutten tijdens onze (sport) activiteit en om het lichaam vervolgens adequaat aan deze belasting aan te laten passen is de juiste ondersteuning dus essentieel 1. Deze ondersteuning vindt echter niet altijd adequaat genoeg plaats vanuit enkel ons bestaande voedingspatroon en nachtrust 3. In de situatie waarin toenemende eisen aan het lichaam gesteld worden, ten tijde van (sport) activiteiten en belasting, heeft het vaak aanvullende ondersteuning nodig 2. Enerzijds om optimaal te kunnen presteren tijdens de sportactiviteit en/of belasting, anderzijds om zich optimaal aan te kunnen passen na de sportactiviteit en/of belasting. We hebben ten slotte allemaal ook wel eens dagen waarop alles wat minder gaat; net dat kleine beetje extra ondersteuning kan dan het verschil maken. Zo kan toch het maximale uit het lichaam op dat moment gehaald worden en zal het lichaam uiteindelijk met de grootste efficiëntie op een hoger (functionerings-) niveau uit komen en zullen doelen en wensen sneller bereikt worden.

Voor een overzicht van onze producten die hieraan bijdragen verwijzen wij naar de afzonderlijke pagina’s: afvallen, spieropbouw, spierkracht en uithoudingsvermogen

Referenties:

  1. Close, G. L., Hamilton, D. L., Philp, A., Burke, L. M., & Morton, J. P. (2016). New strategies in sport nutrition to increase exercise performance. Free Radical Biology and Medicine98, 144-158
  2. Kerksick, C. M., Wilborn, C. D., Roberts, M. D., Smith-Ryan, A., Kleiner, S. M., Jäger, R., … & Greenwood, M. (2018). ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. Journal of the International Society of Sports Nutrition15(1), 38.
  3. Rolland-Cachera, M., Bellisle, F., & Deheeger, M. (2000). Nutritional status and food intake in adolescents living in Western Europe. European journal of clinical nutrition54(S1), S41.