Fransestraat 9, 6524 HP Nijmegen, Nederland info@24bodycontrol.com

Lichaamsbalans en voeding

In de huidige maatschappij stellen we als mensen in ons dagelijks leven steeds meer eisen aan het lichaam en plaatsen we het lichaam continu voor nieuwe uitdagingen. Deze eisen en uitdagingen hebben betrekking op zowel de fysieke als op de mentale aspecten van het lichaam. Het lichaam kan op zichzelf gezien worden als een krachtige entiteit met de nodige aanpassingscapaciteit om aan dit alles te kunnen voldoen. Zolang we hiertoe in staat kunnen we stellen dat het lichaam in balans is; het is in staat om zich aan te passen aan alles waar we onszelf aan bloot stellen in het dagelijks leven.

In het leven kunnen allerlei situaties zich voordoen waardoor deze balans in het gedrag kan komen; er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een te hoge werkdruk, het ondergaan van bepaalde fysieke uitdagingen (zowel sport als werk gerelateerd; arbeidsintensief maar ook continu zittend werk bijvoorbeeld), het ervaren van stress in combinatie met te weinig slaap, al dan niet in combinatie met een slechte voeding. Wanneer deze situaties lang genoeg inwerken (of korter met een hogere intensiteit) op het lichaam kan het zijn dat de lichaamsbalans uiteindelijk verstoord raakt 1,2. De eisen en uitdagingen die we ondergaan overschrijden de mogelijkheden van het lichaam om zich hieraan adequaat aan te passen. Het lichaam zal hierop reageren door signalen af te geven in allerlei verschijningsvormen; klachten vanuit spieren (incl. nachtelijke krampen) en pezen 3, gewrichtsklachten 4,5, afname van de botkwaliteit massa 6 en veranderingen van de huid en problemen met het haar (droogte en/of uitval) 7,8.

Een verstoring van de lichaamsbalans wordt veelal multifactorieel bepaald. De afgegeven signalen zijn een teken dat verandering benodigd is. Situaties waarbij er sprake is van een verstoorde lichaamsbalans zijn een teken dat het lichaam iets extra’s vraagt en een extra steuntje in de rug nodig heeft om de processen en de capaciteiten van het lichaam om weer tot een optimale balans te komen te ondersteunen en te bespoedigen.

Voor een overzicht van onze producten die hieraan bijdragen verwijzen wij naar de afzonderlijke pagina’s: Gewrichten, Spieren en pezen, Botten, Huid en haar.

Referenties:

  1. Hirotsu, C., Tufik, S., & Andersen, M. L. (2015). Interactions between sleep, stress, and metabolism: From physiological to pathological conditions. Sleep Science8(3), 143-152.
  2. Groves, M. N. (2016). Body Into Balance: An Herbal Guide to Holistic Self-care. Storey Publishing.
  3. Mônico-Neto, M., Giampá, S. Q. D. C., Lee, K. S., de Melo, C. M., Souza, H. D. S., Dáttilo, M., … & Antunes, H. K. M. (2015). Negative energy balance induced by paradoxical sleep deprivation causes multicompartmental changes in adipose tissue and skeletal muscle. International journal of endocrinology2015.
  4. Nishida, C., Uauy, R., Kumanyika, S., & Shetty, P. (2004). The joint WHO/FAO expert consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: process, product and policy implications. Public health nutrition7(1a), 245-250.
  5. Loprinzi, P. D. (2015). Joint associations of objectively-measured sedentary behavior and physical activity with health-related quality of life. Preventive medicine reports2, 959-961.
  6. Heaney, R. P. (1996). Bone mass, nutrition, and other lifestyle factors. Nutrition Reviews54(4), S3.
  7. Peters, E. M., Mueller, Y., Snaga, W., Fliege, H., Reisshauer, A., Schmidt-Rose, T., … & Kruse, J. (2017). Hair and stress.
  8. Thom, E. (2016). Stress and the Hair Growth Cycle: Cortisol-Induced Hair Growth Disruption. Journal of drugs in dermatology: JDD15(8), 1001-1004.